Monday, January 3, 2011

Permulaan

Assalamualaikum W.B.T pembuka bicara.. Pada pagi yang mulia di sambut dgn nurani yg harmoni, aku menyelesaikan solat subuh..Dengan membuang mase(skit je) aku pun menaip 1 sms kpd si Dia utk memastikan yg Dia dah bgn..lambat jugak ye Dia ni bgn..huhu..Tapi alhamdulillah Dia bangun juga. Tidak mengapa kok sih..jnji bgn dr tido memanjang smpai ke tengah hari..nak gelarkan apa tu?..Tepuk tangan tanya orang..haha..sepandai aku berkata..

Jam pun sudah menunjukkan pukul 8.30, aku pun bergegas masuk kebilik air..buangkan sisa2 toksik yang ada. Sesudah itu, aku memakai pakaian yg agak KEMAS, tak selekeh dan tak comot..mcm nk pergi tadika kemas pun ada juga...Tapi tak ape lah..biarlah ape orang nak kata..janji diriku sebagai lelaki ada penampilan..barulah orang pandang(riak r tuh)..haha..kesengalan aku telah melanda. Dah siap berdandan aku menuju ke jalan yg agak benar iaitu sarapan la bro..takkanlah nak kuo takde alas perut kot(just 4 me)..

Tepat pukul 9 pagi aku start enjin moto berkuasa keldai utk menuju ke puncak bandar terus ke Restoran yang dinamakan LAN MAMEK sempena nama pakcik aku..
Sesampai je kat sane, aku disapa oleh org yang aku kurang kenal tp knl jugaklah..'ye nak ape dik?' aku menyuarakan dgn suara yang sopan santun 'sy disuruh utk menolong kat kedai ni. pakcik yg pesan'. Lantas mak mertua pkcik aku ckp 'mkn dulu dik..nk mkn ape?'..haha..aku pun bedal lah roti canai walaupon kat umah aku dah mkn..Rezeki jgn ditolak beb..!..haha..

Selesai mkn aku jadi cm bengong(mcm je. jgn lebih2 plk)..my heart say "what should i do now?" fenin aku.. Dengan gaya selamber aku terus menuju ke dapur utk menghantar pinggan yg aku dah mkn td...fuh..lega beb..nsb baik aku ade gaya selamber(yek2 la ko ni)..haha. Sekejap aku wt keje, sekejap aku bace paper..argh, lantak kn je lah..janji aku ade wt kje..haha..Tapi aku paham, aku pun buatlah keje ambil order n anta mknan..Keje ni x lah memenatkan, dr kerja restoran PIZZA yang aku pernah kje dulu..sungguh memeritkan dan memenatkan..hampir putus urat jari kaki aku..mujurlah ade santapan jasmani yang best(pizza)..haha..

Waktu sudah menunjukkan pukul 2.30, aku x solat zohor lg..ayohh..hampir terlupa nk solat dsbbkn leka bermain dgn pinggan dan cawan..haha..Aku ckpla ngn mkck 2, "kat mne nk solat ni?". Dia tunjuk sekian2 dan sekian..Aku ye kn je wlopon x tahu.."Kat manalah masjid ni?"..
Last2 aku ambik keputusan utk solat kat shopping kompleks je..haha..sempat lg jln2 cuci mate.

Alhamdulillah selesai sudah solat aku..Tanpa berlengah aku terus balik. Tiba-tiba..."Alamak, hujan lah pulak!. Adoyai, cmne aku nk balik nih?". Tanpa pikir panjang aku redah je lah..Abis baju aku basah..Sampai je kat restoran, terus aku mintak air sirap bandung suam kat akk 2.."hahahhaa". Akak tu gelak kecil.."mana ada orang minum sirap bandung suam. Aku layan kan aje lah akk nih.. "Bila la aku nk balik ni? kepala aku dah pening kne ujan ni." sambil menoleh ke arah jam.

Saat yang aku tunggu telah pun tiba(4.30 ptg).hahhaa..Aku kemas2 ape yang patut n terus aku capai helmet putih sambil say thanks to mak cik n akak(bulat)..haha..xpasal2 ucap trima kasih..ape kene ntah aku ni..layankan ajelah..Brommm, enjin dihidupkn n terus aku chow..
Inilah kerja yang aku buat sekarang, hinggalah aku dapat seruan utk meneruskan perjalanan yg aku belum jalan lagi(stdy). Sekian sahaja entry aku kali ini. sayonara..